13 prill 2006

KOSOVA PAS LUFTE - INTEGRIMI NË EUROPË

Libri i Fatlind Hencit
KOSOVA PAS LUFTE - INTEGRIMI NË EUROPË
Libri publikohet në web faqe në pamundësi të shtypjes së librit

Kosova pas lufte


Kosova pas lufte

Kosovën pas lufte e gjetëm me prezencën e forcave ushtarake të NATO-s, KFOR-it dhe Administratës Ndërkombëtare të UNMIK-ut. Pjesa më e madhe e popullit të Kosovës ishin refugjat si pasojë e luftës dhe pastrimit etnik që e kishin organizuar forcat militare e paramilitare serbe të udhëhequra nga krimineli, kasapi i Ballkanit Sllobodan Milosheviç. Populli i Kosovës u shpërngul e u depërtua në Shqipëri, Maqedoni, Evropë, SHBA e në shumë shtete e kontinente në botë. Kështu, gjatë kshtimit në Kosovë pas lufte u pa gjithçka që kishte lënë pas luftën, shkatrrime, djegje, etj. psh. Unë gjat kthimit nga Maqedonia, rrugës vërejta shum ushtarë të KFOR-it e të UÇK-së dhe shumë shtëpi të djegura e të shkatërruara që u kishte mbetur vetëm kulmi e që është simbol i lirisë së fituar me gjak. Pas kthimit të organizuar Kosova fillon të rimëkëmbet dalngadal nga njerëzit e pasluftës të cilët ishin të kënaqur me lirinë e fituar.
Pas disa ditëve muajve të ardhshëm shumë shpejt kosovarët fillojn festat, rrënohen përmendoret dhe mbishkrimet e dhunshme serbe që lenin dëshminë e pushtimit të dhunshëm.

Rindërtimi


Rindërtimi

Kosova pas lufte ishte e shkatërruar pothuajse tërësisht, kishte shtëpi, shkolla, qytete, e fshatëra tërësisht të shkatërruara. Por me ndihmën e miqëve tanë ndërkombëtar filluan rindërtimet që ishin pjesë e ndihmave humanitare, u rindërtuan shumë shtëpi, shkolla e fabrika. Por megjithatë gjendja e vështirë ekonomike pas lufte ka bërë që shenjat e luftës të mos shuhen krejt, por ne shpresojmë në një të ardhme më të mirë.

Zhvillimi EkonomikZhvillimi Ekonomik

Pas lufte ekonominë kosovare e gjetëm në gjendje të mjerushme. Serbia gjatë dhjetëvjeqarit pushtues por edhe gjatë luftës kishte shfrytëzuar, vjedhur, shkatërruar shumë fabrika, dhe nuk kishte lejuar zhvillim ekonomik dhe investime. Me ndihmën e miqve ndërkombëtar Kosova pas lufte fillon rimëkëbjen ekonomike, hapen fabrika, fillojnë investimet, si dhe hapi i fundit formimi i Agjensisë Kosovare të Mirëbesimit (AKM) e cila kryen procedurat tenderuese të privatizimit të pasuirve ekonomike shoqërore në Kosovë. Problemet në Kosovë vazhdojn edhe më tej, njëri prej tyre është edhe energjia e cila është shumë e rëndësishme për procesin e investimeve në Kosovë e cila pritet të zgjidhet viteve që vijnë.

TregëtiaTegëtia

Tregëtia në Kosovën e pas lufte pas izolimit serb, ishte e madhe kryesisht me import të mallrave nga vendet fqinje por edhe vendet e tjera. Me hapjen e fabrikave edhe Kosova fillon me export të mallrave në vendet fqinje. Kosova pas lufte bëhet pjes edhe e nënshkrimeve të marrëveshjeve për tregëti të lirë mes shteteve ballkanike, gjithashtu po vazhdon me tregun ndërkombëtar.

Transporti


Transporti

Kosova pas lufte nuk kishte transport dhe komunikacion të zhvilluar. Por me kalimin e kohës, transporti dhe komunikacioni vazhdon zhvillimin duke filluar me transportin brenda Kosovës e deri tani kur po zhvillohet edhe më shum me vendet fqinje si në komunikacionin tokësor ashtu edhe ajror. Tani në Kosovë funksionon Aeroporti i Prishtinës i cili lidh Kosovën me vendet e rajonit dhe tërë Botën. Transporti në komunikacionin tokësor në fillim ishte i mbyllur brenda Kosovës si pasojë e targave KS të cilat nuk pranoheshin nga vendet fqinje por me kohë realiteti i një Kosove të re po kuptohet. Ndër problemet e zhvillimit të transportit tokësor në Kosovë është infrastruktura rrugore, por megjithatë po punohet që në të ardhmen të kemi lidhje të mira rrugore brenda Kosovës por edhe me vendet fqinje e me Shqipërinë, rruga Durrës-Prishtinë që pritet të bëhet realitet.


TurizmiTurizmi

Turizmi gjatë dhjetë viteve nën pushtimin serb kishte pësuar rënje të mëdha dhe natyrisht edhe pas luftës nuk kishte ndonjë hap pozitiv. Pas lufte disa vende turistike joshëse mbetën nën izolimin enklavizues serbë ndërsa vende tjera turistike rifillonin punën. Njëra prej qendrave turistike dimrore Brezovica, pas luftës mbeti vend i izoluar nga enklavat serbe por më von hapet dhe fillon shfrytëzimi nga turistët e ndryshëm.

Politika

Roli i UNMIK-ut dhe KFOR-itMonedha e Kosovës

Zgjedhjet

Udhëheqja

Siguria

Arsimi

Shëndetsia

Ambienti dhe Pastërtia

Qytetet e Kosovës

Pri

KulturaSporti

Dëshmorët e Luftës

Roli i TMK-së dhe SHPK-sëOrganizatat Humanitare

Popullsia

Refugjatët

OSBE dhe roli i tyre

Kryeqyteti i Kosovës

Kosova në Europë